Tonicaorkesterns grundare Kaj Ajstrup tillsammans med sin fru Martha.

Bo-Göte Nygren var konstnärlig ledare för Tonicaorkestern under många år. Vid orkesterns 60-års jubileum var han åter tillbaka framför Tonica på dirigentpulten.

Vad är Tonicaorkestern?

Föreningen Tonicaorkestern är en ideellt arbetande symfoniorkester med underhållningsmusik som specialitet. Tonica är Helsingborgsbaserad men musikerna kommer från Malmö i söder till Halmstad i norr. Orkestern har upp till 65 medlemmar beroende på val av spelplats. Utöver Helsingborgs Konserthus har Tonica framträtt bland annat på Jönköpings Konserthus, Halmstads Teater och Växjö Konserthus. Ett flertal konserter har gjorts i Danmark, Tyskland och Tjeckien, samt en uppmärksammad Norrlandsturné tillsammans med pianisten Lars Roos. I samarbete med radiolegenden William Lind har en kritikerrosad CD spelats in. Tonica samarbetar regelbundet med Sveriges mest omtyckta artister, men har även framträtt med internationella stjärnor som ESC-vinnarna Johnny Logan och Alexander Rybak.

Tonica erbjuder trevlig gemenskap i en orkester av hög kvalitet. Viktiga målsättningar är samverkan med andra aktörer och att ge unga musiker en bra orkesterutbildning. Tonica erbjuder även företag samarbete på olika nivåer. Allt från en annons i programblad till att köpa in en hel konsert för en festlig afton!

Varmt välkommen att kontakta oss via info@tonicaorkestern.se.

 

En verklig pionjär med hjärtat i Tonica

Den 22 mars 1918 såg han för första gången dagens ljus. Det hände i den lilla orten Hjerm på Jylland i Danmark. Han gick i sjuårig folkskola innan han som trettonåring lämnade barndomshemmet och började arbeta som lantarbetare.

 

Kajs far var slaktare och det ville inte han bli. Morbröder var snickare och det var inte heller något han ville bli. Nej, Tonica-orkesterns grundare och dess ledare under många år ville bestämma över sig själv och sitt yrkesval.

 

Musikintresset började ta form redan när han som femåring fick en dragharmonika som present. Det var en sådan där med olika toner ut och in med tre dragknappar upptill. Snart nog var dragharmonikan utbytt mot en trumpet. I 11-12 års ålder fick Kaj sin första musikutbildning av den kände tubablåsaren Waldemar Kjaer, en utbildning som pågick jämsides med lantarbete fram till flyttningen till Aarhus när han var 18 år.

 

I Aarhus fick Kaj Ajstrup för första gången kontakt med en orkester, Niels Höjens amatörorkester på 30 man, som spelade lättare underhållningsmusik med bl.a. operettmelodier.

 

När Kaj var kring 20-års åldern så spelade han omväxlande på trumpet och dragspel, ibland samtidigt. Han kompade sig själv på dragspelets bas klaviatur, medan han med andra handen hanterade trumpeten.

 

Kaj Ajstrup återvände till Hjerm under världskrigets första år och där bildade han sin första amatörorkester, sex man stark med den något originella sättningen två fioler, piano, basun och trummor! Vid sidan om denna orkester sysselsatte han sig med att leda en blåsorkester som gick under namnet FDF-orkestern, Frivillige Drenge Forbundet, bestående av 14 pojkar.

 

Kajs stora debut som dirigent och ledare för egen orkester kom 1942 och platsen var Missionshotellet i Hjerm.

 

Kaj var rätt övertygad om att det skulle bli fiasko den kvällen. Konserten gjordes i samarbete med FDF-orkestern som spelade för fulla blås, medan sexmannaorkestern lirade sina låtar. Det rådda full snöstorm den kvällen och de hade knappast räknat med att folk skulle ge sig ut och pulsa i snön. Men lantbefolkningen, som inte var bortskämd med nöjen, kom stövlande genom snödrivorna och det blev fullsatt. Folk satt till och med i fönsterkarmarna och de ville aldrig gå hem. Orkestern fick spela många extranummer. Framgången den kvällen betydde att han definitivt bestämde sig för att helt satsa på musiken i fortsättningen. Och det blev verkligen ett liv med mycket musik!

 

Vid krigsslutet kom Kaj tillbaka till Aalborg och påbörjade en fyraårig lärotid som pianostämmare i Andresens Orgelfabrik & Pianomagasin. Han tog samtidigt lektioner i pianospel för Svend Schultz. Det var svårt att få pengarna att räcka till och för att klara livhanken var han tvungen att kombinera studierna med arbete som utdelare av elräkningar. År 1950 kunde han äntligen bli sin egen som utlärd pianostämmare och fick en fast kundkrets i regionen Naestved-Prästö.

 

I den vevan kom också Martha in i hans liv. Hon hade liksom han hyrt rum av en "norsk dame" i Prästö. Martha var då 20 fyllda och Kaj 31 år. De flyttade så småningom till Naestved och gifte sig 1953 i Köpenhamn.

Men redan 1950 började Kaj arbeta i Helsingborg och det var med bävan som Martha gick med på att flytta till Helsingborg, där de installerade sig i en lägenhet på Långvinkelsbacken 1956.

Kaj Ajstrup arbetade som vikarie för Knut Ryhl sedan 1950. Knut dog ung, redan som 37-åring, och då tog Kaj chansen att söka sig till Helsingborg.

År 1956 tog han så initiativet till att bilda en egen amatörorkester i Helsingborg. Tonica-orkestern tog form – och resten är som man säger historien om Tonica, en på många sätt fantastisk historia om den danske slaktarsonen som skrivit in sitt namn i Helsingborgs musikhistoria. Efter 24 års lidelsefullt arbete lämnade Kaj Ajstrup med ålderns rätt över taktpinnen till en ny konstnärlig ledare, Bo-Göte Nygren.

Självfallet följde han orkesterns utveckling och var både stolt, glad och imponerad över hur duktiga musikerna i Tonica-musikern var. Det var alltid en fröjd att komma till konserterna.

2006 då orkestern firade 50 år gjordes en stor jubileumskonsert på Helsingborgs konserthus. Det var en fantastisk kväll. Detta var den siste konserten som Kaj Ajstrup fick uppleva med ”sin” Tonica orkester. Efter en tids sjukdom dog Kaj den 16 maj 2006.

Kaj Ajstrup hade ett stort musikintresse. Hustrun Martha om någon, vet vad makens stora passion för musik och sång har betytt för honom.

Kaj och Martha Ajstrup har haft ett härligt liv med musiken och Tonicaorkestern. Fyra barn har de satt till världen, två flickor och två pojkar. Tre av barnen Ajstrup sysslar med musik. Dottern Bente finns för övrigt med i dagens Tonicaorkester som slagverkare.

 

KONTAKTA OSS

info@tonicaorkestern.se

Tonicaorkestern

c/o Anna Nilsson

Engelska gången 23A

254 51 Helsingborg

Medlemsavgift

250 kronor för spelande medlemmar och 100 kronor för stödmedlemmar.

Betalas en gång om året till

BankGiro: 987-2102